web analytics

Blog

Blog

Welk type hacker brengt jouw bedrijfsgegevens in gevaar? Alles over hoe jij jouw gevoelige informatie tegen hen kunt beschermen

Jouw bedrijfsgegevens vormen de sleutel tot succes. En zodra je niet over het juiste beveiligingsmateriaal beschikt, kunnen hackers gemakkelijk toegang krijgen tot al die gegevens. Om er uiteindelijk voor te zorgen dat je failliet gaat. Cybercriminelen zijn misschien wel dé grootste bedreiging voor jouw bedrijf. Naast het verkrijgen van toegang tot je geld en rekeningen, kunnen ze ook de belangrijke software overnemen. Hierdoor is samenwerken met jouw klanten niet meer mogelijk. 

Iedere organisatie kan het slachtoffer worden van hacking. Voornamelijk het midden- en kleinbedrijf (MKB) loopt de grootste risico. 

Waarom? Omdat die bedrijven vaak weinig aandacht besteden aan goede cyberbeveiliging zodra het bedrijf gelanceerd wordt. In sommige gevallen wordt zelfs de eerste IT-serviceprovider die het bedrijf tegenkomt ingeschakeld. Dit komt door het feit dat die bedrijven zelf niet goed weten hoe ze zichzelf moeten beschermen tegen online aanvallen, waardoor ze een makkelijk doelwit zijn met een laag risico. En mede hierdoor gaan deze organisaties vaak ten onder door het verlies van gevoelige data. Een risico die jij als MKB’er niet kunt nemen. 

Om jouw bedrijf goed te beschermen tegen hacking, laten we je in dit artikel kennis maken met de verschillende soorten hackers en leggen we je uit hoe je jouw bedrijf daartegen kunt beschermen. 

De vijf soorten hackers waar ieder MKB-bedrijf op moet letten

Nummer 1. De hacker die uit is op persoonlijke informatie
Veel hackers staan te popelen om persoonlijke informatie van jouw klanten en medewerkers voor zich te winnen. Daar vallen onder andere geboortedata, burgerservicenummers en financiële gegevens onder. Burgerservicenummers zijn het meest waardevolle dat hackers in bezit kunnen krijgen. Cybercriminelen kunnen deze gegevens voor verschillende doeleinden gebruiken. Ze kunnen er bijvoorbeeld belastingfraude of andere belangrijke identiteitsinbreuken mee plegen of kredietrekeningen mee openen. Daar komt bij dat financiële gegevens gebruikt kunnen worden voor frauduleuze praktijken en aankopen. Vooral als er geen sterk digitaal beveiligingssysteem aanwezig is.

Nummer 2. De hacker die toegang wilt tot de digitale infrastructuur
Opslag- en dataservers zijn duur, en daar zijn hackers maar al te goed van op de hoogte. Om kosten te besparen, kunnen hackers in plaats daarvan proberen hun applicaties en gegevens te koppelen aan jouw infrastructuur. Hoe beter jouw infrastructuur is ingericht, hoe sneller cybercriminelen zich erop gaan richten. Dit kan het netwerk flink gaan belasten en vervolgens verwoestende gevolgen hebben voor het bedrijf. Het is niet heel vreemd dat technologiebedrijven de meest voorkomende slachtoffers zijn van deze specifieke manier van hacken. De voornaamste aanwijzingen waaraan je kan zien dat een hacker jouw digitale infrastructuur heeft gebruikt, zijn onder meer dat het netwerk last heeft van vertragingen, de opslagruimte sneller dan normaal vol is en je mogelijk onbekende apparaten tegenkomt in jouw netwerk. 

Nummer 3. De hacker die op zoek is naar vertrouwelijke informatie
Er zijn maar weinig zakelijke aspecten die zo belangrijk zijn dan jouw intellectuele eigendom, oftewel IP. Mede met jouw diensten en producten onderscheidt je je van de concurrent en zorg je dat je sneller die snaar raakt bij de doelgroep. Maar zodra een hacker het ontwerp van je nieuwe aanstaande product dreigt te stelen, ontstaat er een probleem. Terwijl je op dat moment het product nog niet eens gelanceerd hebt of patent in hebt kunnen dienen. De concurrent kan op die manier toegang krijgen tot die informatie, waardoor ze als eerste op de markt kunnen verschijnen en jouw verkoop kunnen ondermijnen. 

Nummer 4. De hacker die accountgegevens wilt vergaren
Uiteraard probeer je samen met jouw IT-serviceprovider er alles aan te doen zodat hackers geen financiële gegevens kunnen verkrijgen. Maar hoe zit dat met het account van jouw medewerkers? Zijn die wel veilig genoeg? Zodra een hacker het account van een medewerker in bezit krijgt, kunnen ze de identiteit van de medewerker gebruiken om op die manier ongezien informatie te vergaren of andere activiteiten te verstoren. Zodra de CEO van een bedrijf zijn/haar inloggegevens verliest, kan dit verwoestende gevolgen hebben. Naast het verlenen van toegang tot gevoelige informatie aan hackers, kan het de hacker ook helpen om zich voor te doen als de CEO. Op die manier kunnen ze informatie vragen aan werknemers of klanten en al jouw activiteiten stopzetten. 

Nummer 5. De hacker die netwerkcontrole wilt hebben
In sommige gevallen zijn hackers niet op zoek naar bepaalde gegevens. In plaats daarvan willen ze de controle krijgen over jouw gehele netwerk. Om dit voor elkaar te krijgen lanceren ze ransomware-aanvallen. Door deze activiteiten uit te voeren zorgt de hacker ervoor dat jij geen toegang meer hebt tot het netwerksysteem tot je losgeld betaalt. Deze aanvallen worden meestal geïnitieerd via phishing e-mails, spam of online advertenties. 

Hoe jij jouw bedrijf tegen hackers kunt beschermen

Nu je een beter beeld hebt hoe hackers jouw bedrijf kunnen compromitteren, leggen wij je uit hoe jij op vijf effectieve stappen  jezelf kunt beschermen.

Stap 1. Investeren in betrouwbare beveiligingsmiddelen
Een hele belangrijke factor die door veel eigenaren genegeerd wordt, is de hoeveelheid tijd en geld die aan cyberbeveiliging wordt besteed. Wees deze fout voor door voldoende middelen in te schakelen om solide verdedigingsmaatregelen op te zetten. Investeer in een betrouwbare IT-serviceprovider om jou daarbij te helpen. Op die manier zijn jouw online accounts, netwerk en hardware beter beveiligd. 

Stap 2. Goede training voor het team
De meeste beveiligingssystemen hebben zwakke punten. En medewerkers zijn daarvan vaak de grootste. Het is daarom belangrijk dat HR-managers en CEO’s ervoor zorgen dat al het personeel goede veiligheidsmaatregelen volgt, zowel op kantoor als thuis. Iedere telefoon of laptop die voor werkgerelateerde doeleinde wordt gebruikt, kan al een zwak punt zijn waardoor hackers sneller toegang tot die systemen krijgen. Blijf met je medewerkers praten over de verschillende aspecten van jouw bedrijf en de stappen die gezet moeten worden om cybercriminelen af te schrikken.

Stap 3. Het toevoegen van verificatie
Er bestaan veel waardevolle tools die je kunt gebruiken om hackers af te weren. De tweefactorauthenticatie is een eenvoudig, maar effectief wapen tegen oplichters. Deze tool vereist dat iedere gebruiker zijn/haar identiteit verifieert om zo toegang te krijgen tot jouw systeem. Een handig middel om op alle zakelijke accounts te gebruiken om zo de kans op cybercriminaliteit te verkleinen. 

Stap 4. Hefboomwerking software
Een computervirus is een ander hulpmiddel dat hackers inschakelen. En een handige manier om hier mee om te gaan, is het installeren van een antivirussoftware. Zorg er goed voor dat de ingebouwde antivirussoftware up-to-date is. Actabyte levert graag de juiste middelen, passend bij jouw wensen. Iedere machine die toegang heeft tot een werkbron, moet op deze software vertrouwen. Het is daarnaast belangrijk dat de gebruiker wekelijks een antivirus scan uitvoert om te kans op een virus te verkleinen.

Stap 5. Het uitvoeren van veiligheidscontroles
Voor optimale cyberbeveiliging is het controleren van jouw systeem een essentieel onderdeel. Solide antivirussoftware is praktisch, maar negeer niet de handmatige scans. Het is van groot belang dat jouw IT-dienstverlener dit herhalend uitvoert. Controleer met name wie er toegang heeft gekregen tot jouw netwerk en zorg ervoor dat ieder toegangspunt is geautoriseerd. Een verdachte activiteit moet immers snel worden beoordeeld en uitgeroeid. Anders kan dit nog wel eens fataal zijn voor het bedrijf. 

Het bestrijden van hackers is misschien niet het meest spannende onderdeel van het runnen van een bedrijf. Maar als je je cyberbeveiliging verwaarloost, verander je je eigen bedrijf in een walhalla voor oplichters. Hierdoor kun je geld verliezen en kan jouw reputatie flinke schade oplopen. Alhoewel er misschien geen kogelvrije oplossing bestaat, vormt het toepassen van de genoemde tactieken wel degelijk een oplossing. 

Neem vandaag nog contact met ons op als je jouw cyberbeveiliging een flinke upgrade wilt geven of nieuwe cybersoftware wilt introduceren binnen jouw bedrijf. Actabyte helpt je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op door onderstaand contactformulier in te vullen, door te bellen naar +31 (0)15 20 20000 of een e-mail te sturen naar info@actabyte.nl

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *