web analytics

Blog

Blog

Waarom automatisering in de zorg niet alleen handig, maar ook broodnodig is

Tandartspraktijken en zorginstellingen kampen met een steeds hogere werkdruk dankzij krimpende zorgbudgetten, de nadruk op belevingsgerichte zorg en steeds machtiger wordende zorgverzekeraars. Heel bot en kort door te bocht, betekent dit dat de productiviteit omhoog moet. Een belangrijk onderdeel om dit te realiseren is een goed ingerichte IT-infrastructuur met kwaliteitssoftware. Kortom, tijd is kostbaar. Kostbaarder dan ooit. Dus je wil niet bezig zijn met software, beveiliging en andere onderdelen die geautomatiseerd kunnen. En waar jij waarschijnlijk niet veel van af weet. In dit artikel leggen we de succesfactoren, voordelen en aandachtspunten van automatisering binnen de zorg uit. 

Automatisering zorgt ervoor dat er minder administratieve handelingen verricht hoeven te worden. De tijd die je hiermee bespaard kan dan weer gebruikt worden voor andere werkzaamheden. Daarnaast ontvang je belangrijke data en statistieken over al jouw bedrijfsprocessen, zodat je altijd de juiste informatie bij de hand hebt. 

Automatisering in een (mond)zorgpraktijk – welke factoren bepalen het succes?

1. Aan de slag gaan met concrete doelstellingen

Het is belangrijk om eerst te kunnen formuleren wat je met de software of automatisering wilt bereiken. Meegaan met de trend van automatisering zorgt gegarandeerd voor falen. Wanneer je met SMART doelen werkt, kunnen de uitkomsten goed gemonitord worden. De automatisering moet er immers voor zorgen dat het voldoende waarde toevoegt aan de bestaande bedrijfsprocessen. Dit is alleen te meten, wanneer het doel vooraf duidelijk meetbaar gemaakt wordt. Weet je niet welke doelen jij moet stellen? Wij wel. Weet je wel tegen welke problemen je aanloopt? Dan kunnen wij die oplossen. En blijven meten.

2. Goede begeleiding tijdens het proces

Een goed begin is écht het halve werk. Een eenmalige investering in tijd vooraf, zorgt ervoor dat de uitrol van de automatisering soepeler en doelgericht verloopt. En bespaart dus een hoop tijd achteraf. Software kent veel mogelijkheden om zaken te personaliseren, zodat het voldoet aan al jouw wensen. Deze functionaliteiten kun je afstemmen met Actabyte. Samen werken we naar het gewenste doel. 

3. Betrokkenheid

Bij elke verandering hangt of staat het slagen met betrokkenheid. Niet alle medewerkers in een organisatie zijn direct bij elke verandering betrokken. Met name in een tandartspraktijk zijn de administratieve processen niet direct van invloed op jouw werk als patiënt behandelaar. Vandaar dat het belangrijk is om iedereen binnen de organisatie het belang te laten voelen van de verandering die automatisering met zich meebrengt. Ook wanneer je niet direct te maken hebt met de automatisering, heb je indirect altijd te maken met het succes van de organisatie. 

4. Aandachtspunten voor automatisering

Duidelijk is dat, met de juiste insteek, automatisering veel voordelen heeft. Bij geautomatiseerde processen is het overigens wel belangrijk dat het ingebouwde controlemechanismen bevat. Dit zorgt voor goed gemonitorde processen waar de eventuele bottleneck snel te vinden is. Een voorbeeld van een controlemechanisme is bijvoorbeeld het proces van datasynchronisatie. 

Je wilt als ondernemer dat de IT-infrastructuur en de software vlekkeloos werken. Mede hierdoor kiezen steeds meer tandartspraktijken ervoor om over te stappen op cloudoplossingen. Je bent dan niet meer afhankelijk van je eigen IT, maar draait op servers die bijna altijd beschikbaar zijn. Deze servers voldoen aan de veiligheidsnormen wat in de digitalisering een steeds grotere rol speelt. En laten wij hier nou een expert in zijn. Zodat jij dat niet hoeft te worden en expert kan blijven in je eigen vakgebied.

Wil je weten wat automatisering voor jouw productiviteit kan betekenen? Of wil je overstappen naar de Cloud?  Neem contact met ons op door te bellen naar 015 202 0000 of door onderstaand contactformulier in te vullen.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *